Meniu Blog

25 aug. 2014

Mănăstirea Arnota

Manastirea Arnota - Locul unde este inmormantat domnitorul Matei Basarab
       Manastirea Arnota este ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.


24 aug. 2014

Cheile Bistriţei







Cheile Bistriţei (1200m lungime) se afla in apropierea localitatii Costesti si sunt cele mai înguste chei în calcare din România fiind declarate rezervaţie naturală. Drumul forestier prin cheile Bistriţei urcă la izvoarele Bistriţei în Munţii Căpăţânii sub vârful Zmeuratului cu o înălţime de 1938 m.
 Accesul spre chei se face pe langa Manastirea Bistrita, de pe drumul judetean Costesti-Bistrita. Pe langa relieful sapat de rau in calcarele muntilor Arnota, un punct de atractie il constituie cele 22 de pesteri, dintre care cele mai cunoscute sunt Pestera Ursilor si Pestera Liliecilor. Intrarea in chei este marcata de crucea de piatra de circa 5m sculptata in basorelief.Peste 450 de specii de plante se regasesc in vegetatia specifica a cheilor Bistritei.

23 aug. 2014

Mănăstirea Bistrița (județul Vâlcea)



Manastirea Bistrita se afla in satul Bistrita apartinand de comuna Costesti din judetul Valcea, pe pitoreasca vale a a raului cu acelasi nume, pe soseaua ce leaga municipiul Rm. Valcea de orasul Horezu.
Drumul e foarte bun si se ajunge relativ usor, ca reper trebuie sa tineti cont de comuna Costesti, manastirea fiind in capatul comunei.
Ctitorie a boierilor Craiovesti din 1490, Manastirea Bistrita, unul dintre cele mai mari centre de cultura ale Evului Mediu, adaposteste din 1497 moastele Sfantului Grigore Decapolitul.
 Aici se poate vizita Pestera Liliecilor (ghid fiind maicutele din manastire)

Alte obiective turistice din apropiere: Pestera Ursilor, Cheile Bistritei, Manastirea Arnota.
La Bistrita s-a instalat prima tiparnita din Tara Romaneasca, a ieromonahului Macarie, care a tiparit in 1508 "Liturghierul slavon" - prima carte tiparita pe pamantul Valahiei.
Constructia actuala a manastirii dateaza din vremea domnitorilor Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei, de la jumatatea secolului al XIX-lea.Biserica este conctruita in stil neogotic, avand aspect de catedrala.Pictura noii biserici, in ulei, a fost executata de pictorul Gheorghe Tattarascu in anul 1850.Un aspect interesant din istoria manastirii este faptul ca in cladirea manastirii a locuit cu domiciliu fortat in anul 1940 generalul Ion Antonescu(din ordinul regelui Carol al II-lea, inainte de a prelua conducerea statului.Manastirea este asezata intr-un cadru mirific, la intrarea in cheile Bistritei. 

17 aug. 2014

Muzeul Trovanților din Costești




Localizare: Pe Drumul National 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu la intrare in Comuna Costesti.Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. “Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific trovanti.

Mănăstirea Govora


Mânăstire de maici, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, Mânăstirea Govora este amplasată la poalele dealului Coşul Mare, pe raza comunei Mihăieşti din judeţul Vâlcea, la 6 km de Băile Govora şi la 18 km de Rm. Vâlcea.
 Aşezământul monahal de la Govora se numără printre cele mai vechi din ţară, fiind ridicat parţial în secolul al XIV-lea şi al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. Dată la care s-a aşezat crucea pentru sfinţire a acestui frumos aşezământ rămâne încă tăinuită. În 1440 a fost distrusă de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Ţepeş, ca dupa aceea, între anii 1492-1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul şi Radu cel Mare.Mânăstirea Govora rămâne în istoria neamului ca fiind gazda primei tipărituri în limba română - "Pravila de la Govora" - după tipăriturile din Ardeal ale lui Coresi. Încăperile în care a funcţionat vechea tipografie mai există şi astăzi.

Băile Govora


Statiunea Baile Govora este situata in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, la 20 km de municipiul Ramnicu Valcea.


In statiunea Baile Govora turistii pot beneficia de cura de tratament balnear, pentru afectiuni respiratorii, reumatice sau digestive dar si de relaxare, aceasta statiune fiind o alegere excelenta pentru toate varstele.

Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876, țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și descopera păcură). Sondajele ulterioare după petrol, scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, recomandat pentru tratamente reumatismale.

Imprejurimi si agrement in Baile Govora

  • Teren de tenis, teren de minifotbal, strand cu ape minerale
  • Numeroase manastiri din secolele XIV-XVII (Govora, Horezu, Cozia, Arnota, Bistrita)
  • Pestera Polovragi
  • Centre traditionale de olarit la Horezu si Vladesti
  • Colectia de Etnografie de la Maldaresti
  • Centrul de tesaturi si port traditional popular de la Vaideeni
  • Ruinele Castrului roman Pons Ventus de la Caineni
  • Defileul Oltului Turnu Rosu – Cozia (47 km sapati in Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului)
  • Muzeul Satului Valcean din Bujoreni
  • Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...