Meniu Blog

19 nov. 2011

Salina Turda

        Salina Turda este probabil cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea Turda. Aceasta mina dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retreagerea romanilor din Dacia.
         Accesul in Salina Turda Se realizeaza pe noua intrare din zona Durgau data in functiune odata cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge in zona Durgau trebuie sa intrati in centru iar la sensul giratoriu (cea cu "lebede") o luati la stanga. Dinspre Cluj, urcati serpentinele, iar la coama dealului o virati la stanga si o luati pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.                                                                                                                                 Info utile 
Adresa: Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj. Odata cu renovarea Salinei s-a dat in functiune si noua intrare din zona Durgau.                                                                              
Telefon: 0264-311690, 0364-260940
Program de vizitare: in perioada 1 mai - 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare) in perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare). Salina Turda este deschisa de luni pana duminica! Se recomanda imbracaminte adecvata (pt 10-12 grade) Este utila o sursa de lumina mobila cu toate ca mina este iluminata integral .
Pret: In primavara anului 2010 pretul de intrare era de 15 lei bilet intreg si 8 lei bilet cu reducere pt copiii de la 3 ani pana la student care dovedeste calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plata anticipata pe minim 7 zile. In zona Durgau unde este intrarea noua in salina, exista un strand cu 2 lacuri sarate unde se va putea face baie.








Structura Salinei Turda Salina Turda este compusa din:
Mina Rudolf are o forma de sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa. Aceasta a fost inceputa in anul 1867 si are o latime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adancimea este de 40 de m. Scarile coboara de a lungul a 13 etaje fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. Datorita infiltratiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrarilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotata cu o serie de elemente noi care sunt destinate turistilor: sala de concerte, teren de sport, gondola, minigolf, bowling. A fost montat si un lift pentru a usura accesul in mina. Mina Ghizela Mina Ghizela a fost deschisa in 1857 si urma sa fie o mina similara minei Rudolf insa s-au executat doar lucrarile pregatitoare, lucrarea fiind abandonata. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsa sala octogonala. Mina Terezia Mina Terezia este o mina de tip clopot cu o adancime de 90 m in a carei vatra s-a format un lac subteran cu adancimea de 5-8 metri si un diametru in jur de 70 m. Mina a fost exploatata inca din 1690. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic al minei, cascada ce s-a format prin depunerea sarii din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu barci pe lacul subteran din Mina Terezia si o zona de promenada deosebita prin arhitectura elementelor ce o compun. Galeria Franz Josef Pentru a facilita si mai mult exploatarea sarii intre 1853 si 1870 este construita o galerie orizontala pentru transportul sarii la suprafata. Aceasta galerie avea initial 780 m insa a fost prelungita astfel incat acum are 917 m. Un aspect interesant ce merita mentionat este ca intre 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de branza.


Tratament in salina
Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curentilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf). Ca urmare dupa 1992 mina Rudolf a fost amenajata ca si sala de tratament subterana.
Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)
In perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda. In Mina Rudolf exista acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar si o gondola imensa si s-a montat si un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin. Per ansamblu infatisarea Salinei s-a schimbat radical in bine. Deschiderea oficiala a Salinei Turda dupa renovare s-a facut in data de 22 ianuarie 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...