Meniu Blog

5 mai 2014

Cetatea Slimnic (Stolzenburg)

 
Cetatea Slimnicului (Stolzenburg) este situată pe drumul dintre Sibiu și Mediaș, chiar în localitatea Slimnic, pe o colină denumită Burgbasch. Are o structură foarte frumoasă și impunătoare.
Încă de cum te apropii, această cetate maiestuoasă emană un aer medieval.
Un drum mic și îngust te conduce spre ruine. Din păcate nu este bine promovată și nici semnalizată, iar când ajungi la poartă nu îți dai seama dacă se poate vizita sau nu.
 După ce achitați taxa de intrare (noi am dat 3 ron/persoană), vă puteți plimba în voie peste tot.
 Cetetea Slimnicului a fost construită în sec. XIV, dar din păcate astăzi nu este pusă în valoare așa cum ar trebui și foarte puțini turiști vin să o viziteze. Este un obiectiv turistic foarte important și un loc încărcat de istorie!

Cetatea Slimnicului ridicată probabil în sec. XIII., a fost modificată în sec. XIV-XVI şi refăcută în sec. XVIII. Înălţimea pereţilor atingea 12 m, iar grosimea pereţilor 3 1/2 m. Turnul a fost construit în secolul XIV. Puţul din curtea cetăţii adânc de 70 m, astăzi este umplut cu moloz. 


A avut mulţi stăpâni, dar cheltuielile de întreţinere a cetăţii apăsau umerii sătenilor, aşadar după o perioadă de timp s-au familiarizat cu ideea dreptului de proprietate asupra cetăţii. În anul 1658 s-a refugiat întreg satul în cetate, iar turcii văzând fortăreaţa masivă, n-au atacat-o.

După trecerea pericolului localnicii au început să construiască şi să renoveze cetatea. Au mutat clopotul bisericii dărâmate în turnul cetăţii, ca în caz de pericol patrula să aibă posibilitatea alertării satului. Curuţii în 1705 au ocupat cetatea, iar cu doi ani mai târziu, la plecarea lor au explodat bastioanele, şi au dat foc acoperişului. Efortul de renovare a satului a fost oprit de epidemia de ciumă din 1719. Cetatea rămasă în paragină a intrat într-un proces de degradare, bolţile s-au dărâmat, zidurile de apărare au fost demolate, iar în 1824 pentru îngrădirea cimitirului a fost demolat şi peretele nordic al cetăţii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...